Apiterápia

Az apiterápia fogalmán a méhek termékeinek gyógyító célú felhasználását jelenti.
A méz tartalmaz szénhidrátokat, cukrokat, fehérjéket, különböző szerves savakat, vitaminokat, ásványi anyagokat, enzimeket és természetes antibiotikumokat.
Az emberi szervezet számára szükséges huszonnégy ásványi anyag közül huszonkettő megtalálható benne.
Az antibakteriális hatását a népi gyógyászat jól ismeri, és a tudományos kutatások is igazolták. A méz vitamintartalma alacsonyabb, mint a nyers zöldségeké és a gyümölcsöké, viszont tárolás közben sem veszít belőle. Akár hét évig is változatlan marad az összetétele. Főként B1, B2, B5, B6, C, M, P vitamin található benne. A méz élő táplálék, magas az „életereje”, mivel gazdag enzimekben.
A mézfogyasztás előnye a többi cukorfajtával szemben. Nincs  izgató hatással a belekre, emiatt bélnyálkahártya-gyulladásban szenvedők is nyugodtan fogyaszthatják, a legtöbb mézfajta könnyen és gyorsan emészthető, és nem csak a szervezet energiaszükségletét, hanem a fehérje-, vitamin-, és ásványianyag igényét is kielégíti.
A méz bizonyítottan hetven betegség esetén segít, ezek közül a legfontosabbak:
  • gyomor- és, nyombélhurut, szívbetegségek, májbetegségek, epebetegségek, felső légúti betegségek: hurutos betegségek, megfázás, nátha; egyes mirigybetegségek (általános alulműködésnél, mivel a méznek serkentő hatása van), nőgyógyászati betegségek, idegrendszeri problémák (a B vitamin tartalma miatt), nyugtalanság, idegesség, pszichés problémák, elmezavar, pszichés eredetű fogyás.
  • Külsőleg horzsolásnál, sebeknél, vágásnál, égési sérüléseknél alkalmazható. Áldásos hatású még visszérproblémáknál, a bőr gyulladásos betegségeinél, nedvedző ekcémánál, vesebetegségnél és gyulladásos szembetegségnél.
Fogyasztása ellenjavallott: cukorbetegség, belső elválasztású mirigyek túlműködése (pajzsmirigy, hipofízis, mellékvese), kóros elhízás, kórosan magas koleszterin szint, méz allergia, méhcsípés allergia, gyomorsav túltengés esetén.

Egyes mézeknek specifikus hatásuk van attól függően, hogy milyen virágból készültek.

A hársméz görcsoldó hatású (pl. lábikra), hörghurutra, álmatlanság ellen, gátolja az érelmeszesedést.
Az akácmézet főleg emésztési zavarok esetén használják, de erős köhögés ellen is jó, hurutoldó hatású.
A mentaméz fájdalomcsillapító és emésztésjavító. Főként a puffadást és az epegörcsöt gyógyítja.
A gesztenyemézet Szent Hildegard a legjobb mézfajtának tartotta. Étvágytalanság és vérszegénység ellen használható, mivel magas a vastartalma. Külsőleg visszérproblémák, érgyulladás és nemi szervek gyulladása (ülőfürdő) esetén gyógyító hatású.
Az eukaliptuszméz féreghajtó, és a légúti panaszoknál segít.
A fenyőméz vizelethajtó hatású, veseproblémáknál, vesehomoknál, ödémáknál használható eredményesen és húgyúti gyulladások esetén.
Az apiterápiában használnak még egyéb mézfajtákat is, mint a kakukkfűméz, lucernaméz, mustárméz, kutyatejméz, tökméz vagy a máriatövisméz.

A mézet különböző receptekben gyógynövényekkel keverik, ezáltal felerősítik azok hatásait.

Fokhagymás méz:
fokhagyma leve összekeverve mézzel 1:1 arányban  féregűző hatású.
Tökmagpépes méz: 100 g leőrölt tökmagot 1 kanál mézzel keverünk. Féregűző, fertőtlenítő hatású. Kiváló gyógyszer prosztataproblémák ellen.
Tormapépes méz: egy púpozott evőkanál reszelt tormát keverünk össze két evőkanál mézzel, így kiváló szíverősítőt kapunk. A szívre, az érrendszerre és az idegrendszerre jótékony hatású.
A répalé-méz párosítás egyenlő arányban (100 g - 100 g) főként külsőleg alkalmazható, fertőtlenítő, hegesedést, sebgyógyulást elősegítő hatású. Főleg ekcémás, gyulladt felületeken hatékony, de a sebeket, a sérült nyálkahártyát is regenerálja. Torokgyulladásnál gargalizálni érdemes vele.
A ciromlé-méz egyenlő keveréke mészoldó hatású akár érelmeszesedés, akár a csigolyák meszesedése esetén bevethető, és légzőszervi betegségeknél is nagyon hatásos.
A reteklé-méz keverék epehólyag-gyulladás, epegörcs esetén hatékony gyógyszer. Kb. 100 g retek levét kell 100g mézzel összekeverni és napi háromszor bevenni egy evőkanálnyit.
 

Van néhány betegség, ahol mindenképpen javasolt az apiterápia használata.
  • Az első ilyen az ágybavizelés, mert a méznek egyfajta nedvszívó hatását figyelték meg. Lefekvés előtt esténként 1 kávéskanál mézet érdemes adni a gyermeknek.
  • A másik gyakran előforduló betegség az álmatlanság. A mézben nyugtató hatású anyagok vannak, így egy kávéskanál mézet érdemes bevenni lefekvés előtt ilyen esetekben, vagy citromfű teával fogyasztani, ami fokozza a nyugtató hatást.•A harmadik az égési sérülések köre, amikor a mézet közvetlenül a bőrre kenjük.
  • A negyedik a vérszegénység, vashiányos állapot, melyet napi 1-2 kávéskanál sötét színű mézzel lehet csökkenteni. Heti 1-2 evőkanál mákkal keverve még erősebb a gyógyhatás a mák magas vastartalma miatt. A méz rezet is tartalmaz, ami a vas hasznosulását segíti.
  • Az ötödik felhasználási terület az allergiás panaszok. A szénanátha szezonja előtt 2-3 hónapig érdemes két evőkanál méz és két evőkanál almaecet keverékét naponta fogyasztani. Az asztmás betegeknél a hagymás méz ajánlott.
A hatodik terület, ahol a méz leggyakrabban alkalmazott gyógyszer, a szív- és érrendszeri betegségek köre. A méz értágító hatású és szívizomgyulladásnál is használható. Ilyenkor egy-két hónapig 2-3 evőkanál mézet kell fogyasztani jól elosztva a nap folyamán. Az apiterápia más méhészeti termékeket is felhasznál gyógyításra, ilyen a virágpor,  a propolisz, a méhpempő, a lépes méz, a méhméreg és a méhviasz.

 

Mézédes gyógyulás

 

A tudomány mai állása szerint közvetlen összefüggés van az érelmeszesedés, fejfájás, az alvászavar vagy éppen a reuma és a táplálkozás között. A szervezet védelmében fontos szerepet játszanak az olyan táplálékok, amelyek antioxidatív hatású növényi anyagot tartalmaznak. Ezek közé tartozik a méz is.

Fejfájásra
A fejfájás gyakori áldozatai azok, akiknek a nap folyamán nincs étvágyuk, vagy idejük arra, hogy bekapjanak egy pár falatot. Ha több óra telik el anélkül, hogy táplálékot vennénk magunkhoz, a vércukorszint jelentősen lesüllyed. A többi testi sejttől eltérően az agy nem képes szénhidráttartalékot felhalmozni, ezért folyamatos utánpótlásra szorul. Ha a szállítmány késik, rövid idő elteltével jelentkezik a fáradtság, a koncentrálási zavarok, az idegesség és a fejfájás. Mivel a vércukorszint az éjszaka folyamán is leeshet, sokan fejfájással ébrednek.
Panaszokat okozhatnak bizonyos fajta élelmiszerek, vagy azok összetevői is. Egyesek nemritkán a vörösbor élvezetéért is heves fájdalmakkal fizetnek, a vörösbor enzimjei ugyanis erősítik bizonyos szövethormonok görcskeltő hatását.
Ha fájdalomcsillapító táplálékot szeretnénk, célszerű már az első tünetek jelentkezésekor a mézes csupor után nyúlni. A nagy szénhidráttartalom ugyanis nagyobb inzulin-kibocsátáshoz vezet, amelyet az szerotoninná, fájdalomcsillapító anyaggá alakít át. A B-vitamin támogatja ezt a folyamatot, a magnézium pedig segít a véredények görcsös állapotának oldásában, az erek lazításában.
Az egyes tápanyagok hatása fokozható, ha a mézet gyümölcsökkel, magvakkal kombináljuk. A növényi olajokban, diófélékben és az olajos magvakban ugyanis érvédő hatású anyagok találhatók.
Fűzfakéregtea. Egy teáskanál fűzfakérget hideg vízbe szórva felforraljuk, öt percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Az öt perc leteltével mézzel ízesítjük. Napi két csészével fogyasszunk belőle.
Gyömbérital. Egynegyed teáskanál őrölt gyömbért elkeverünk egy pohár vízben, majd feloldunk benne egy-két teáskanál mézet. Naponta többször fogyaszthatjuk, de nem szabad napi 1,5-2 gramm gyömbérnél többet fogyasztani!

Idegesség és alvászavar ellen
Minden harmadik ember rosszul alszik. Az egyik nem bír elaludni, a másik nem alussza végig az éjszakát, és van, aki eleget pihen, mégsem érzi magát reggelente frissnek. Az éjszaka nyugalmát zavarhatja szorongás, aggódás, nyugtalanság, izgalom vagy éppen harag. Az átmeneti, ideges alvászavarok esetén gyakran beválnak a régi házi szerek.
Míg a mézes meleg tej megfázásos betegségeknél nem javallott, ugyanez az ital jó szolgálatot tehet, ha valaki nem tud elaludni, vagy minduntalan felébred az éjszaka folyamán. A mézes tejben található magnézium a B-vitaminnal együtt idegnyugtató, lazító hatást fejt ki. A mézzel ízesített, zabból, levendulavirágból, komlóból, citromfűből vagy macskagyökérből készült altatóteák is enyhíthetik az alvásproblémákat.
Jóéjszakát-tea. 5 g édesköménymagot, 5 g köménymagot, 20 g borsmentalevelet és 20 g macskagyökeret keverjünk össze. A keverékből egy teáskanálnyit 1 liter forrásban lévő vízzel leöntünk. 10 percig állni hagyjuk, majd finom szűrőn átszűrjük, és mézzel ízesítjük. Elalvás előtt kell egy csészével fogyasztani belőle.
Almatea. Egy darabokra vágott almát 200 milliliter forrásban lévő vízzel leöntünk. Tíz percig hűlni hagyjuk, majd hozzákeverünk egy teáskanálnyi mézet, és egy óra hosszat állni hagyjuk. Az almadarabokat elfogyasztjuk, a folyadékot mézzel ízesítve pedig nyugtató, üdítő italt kapunk.

Hasmenés esetén
A lelki feszültség és a pszichikai nyomás nemcsak a gyomrot terheli, hanem gyakran a belekben is érezteti hatását. Ha lelki terhelés hatására hastáji fájdalom vagy hasmenés lép fel, ezek rendszerint nem hosszan tartó panaszok. Ha azonban a problémát vírusok, baktériumok vagy paraziták okozzák, akkor komoly, feltétlenül orvosi kezelést igénylő fertőzésről lehet szó.
Hasmenés esetén mindig nagy a szervezet víz- és ásványianyag-vesztesége, elsősorban a kálium távozik nagy mennyiségben. Ez rövid idő alatt rossz közérzethez vezet, valamint a vérnyomás hirtelen zuhanását, szívműködési zavarokat és veseelégtelenséget okozhat. Ezért az elveszített folyadékot és ásványi anyagot rövid idő alatt pótolni kell. Erre jó szolgálatot tehet a mézzel ízesített fekete tea.
A teafűben található, tanninoknak nevezett csersavak enyhén székrekesztő és gyulladáscsökkentő hatásúak. Minél tovább hagyjuk ázni a teafüvet, annál több hatóanyagot tartalmaz majd az ital, melyet a méz káliummal és egyéb ásványi anyagokkal dúsít. Még jobb, ha a C-vitaminhiány kompenzálására néhány csepp citrom- vagy narancslevet is adunk a teához.

Tölgyfakéregtea hasmenés ellen. 20 gramm tölgyfakérget és 20 g vérontófűgyökeret összekeverünk. A keverékből egy teáskanálnyit egy csésze hideg vízzel felforralunk, majd a tűzről lehúzva néhány óráig állni hagyjuk. Ezután leszűrjük, és mézzel ízesítjük. Naponta két-három csészényit kell belőle fogyasztani, kortyonként.

Gombás fertőzésekre
Az egészséges bélrendszerben a táplálék feldolgozásához nélkülözhetetlen baktériumok milliárdjai élnek. Négy egészséges emberből háromnál az élesztőgombák is a belek lakóközösségéhez tartoznak, de mivel a baktériumok sakkban tartják őket, észrevétlenek maradnak. Számos olyan tényező van azonban, amely megbonthatja a baktérium egyensúlyt. Az egyoldalú, kevés ballasztanyagot tartalmazó étrend, a rendszertelen étkezés, a mozgáshiány, a hormonális változások, esetleg hashajtók, antibiotikumok szedése legyengíti a hasznos bélbaktériumokat, teret nyitva ezzel az élesztőgombák szaporodásának. Az olyan külső hatások, mint a stressz vagy a tartós zajterhelés ugyancsak kedvezőtlenül hat a bélflórára.
Az élesztőgombák számának növekedését számos tünet jelzi: a leggyakoribb panasz a felfúvódás, a székrekedés vagy hasmenés, az émelygés, esetleg bőrkiütések vagy viszketési inger, valamint fejfájás és depresszív hangulat is felléphet. Mivel a gomba ennyire eltérő tüneteket produkál, általában sokáig tart a betegség diagnosztizálása.
A gombákat sakkban tartó hasznos bélbaktériumok ballasztanyagokkal táplálkoznak. Ezeket az anyagokat kizárólag a növényi eredetű élelmiszer tartalmazza. A bélgombák tehát csak úgy ártalmatlaníthatók tartósan, ha olyan összetételű élelmiszert fogyaszt a beteg, amely védi és gyarapítja a szervezet azonos védekező erőket. Ennek a tápláléknak sok rostot, vitamint és ásványi anyagot kell tartalmaznia. A táplálék édesítésére javallott a méz, mivel egyenletes energia-utánpótlást biztosít a cukoranyagcsere terhelése nélkül, és a benne található ásványi anyagok, aminosavak, vitaminok és flavonoidok serkentik a védekező rendszer működését.
Kókuszos sárgarépa. 500 gramm répát meghámozunk, 2 almát alaposan megmosunk. A finomra reszelt répát és a durvábbra gyalult almát összekeverjük. Fél citrom levéből, egy evőkanál tejfölből, két teáskanál mézből és egy csipet sóból öntetet készítünk, és az alma-répa keverékhez adjuk. 2-3 evőkanál kókuszreszelékkel ízesítjük, de mogyorót is használhatunk helyette.
Vitaminjoghurt. 150 gramm friss vagy mélyfagyasztott epret, 600 gramm zsíros joghurtot, 1-2 evőkanál mézet és két teáskanál mandulát egy turmixgépben vagy botmixerrel pépesítjük, homogenizáljuk. Eper helyett más gyümölcsöt, például málnát, ribizlit, kajszi- vagy őszibarackot, esetleg banánt is használhatunk.

Gyomorfekély megelőzésére
A gyomor a lenyelt táplálékot addig gyúrja és oldja, amíg a lehető legjobban elő nem készíti a bélben történő emésztéshez. A gyomortartalom savas, mivel a gyomormirigyek sósavat és egyéb olyan anyagokat termelnek, amelyek lehetővé teszik a fehérjék lebontását. A gyomor üresen is mintegy 100 milliliter emésztőnedvet termel óránként. Evés után ez a mennyiség akár a tízszeresére is nőhet. A gyomrot saját agresszív savaitól a gyomorfalat borító vastag nyálkahártya védi. Bizonyos körülmények között azonban mégis előfordulhat, hogy a gyomornedvek megtámadják ezt a védőfalat, és kárt tesznek benne. Ennek az önpusztító támadásnak a következtében gyomornyálkahártya-gyulladás vagy akár gyomorfekély is kialakulhat. Az ilyen panaszoktól szenvedő betegek gyakran erős fájdalmat éreznek evés közben vagy röviddel utána. A gyomorfekély tünetei közé tartozhat az étvágytalanság, az émelygés, a savas hányás is.
A gyomorfekély kiváltó oka sok esetben a nagyarányú savtermelés. Sok esetben azonban a Heliobacter pylori nevű baktérium áll a hátterében. A betegség elhárításának egyik fontos tényezője a megfelelő szájhigiéné és a fogápolás – a gyomor védelmét azonban a méz is segítheti. A méz ugyanis gátolja a Heliobacter pylori szaporodását. A gyomorfekély kialakulásának megakadályozásához napi három evőkanálnyi méz javasolt, hatása akkor a legkedvezőbb, ha étkezés előtt fogyasztják.
Gyomornyugtató tea. 45 gramm kamillavirágot, 10 gramm köményt és 5 gramm édesköményt keverünk össze. A keverékből egy teáskanálnyit leöntünk egy csészényi forrásban lévő vízzel, és tíz percig állni hagyjuk benne. Mézzel ízesítve napi két csészével fogyasszunk belőle.

Sebgyógyításra
Amióta csak ismeri az ember a mézet, sebgyógyításra is használja. Sebgyógyuláskor számos bonyolult reakció zajlik a szervezetben, melyet sok tényező befolyásolhat. A sérült testrész és a vérellátási viszonyok mellett szerepet játszik az életkor és a mindenkori fizikai állapot is. A test jó vérellátású helyein, például a fejen vagy az arcon könnyebben gyógyulnak a sebek, mint ott, ahova kevesebb vér jut, például a sípcsonton. Az életkor is jelentős tényező: minél idősebb a sérült, annál lassúbb a felépülés folyamata, hiszen gyengül a fehérjetermelés képessége. Ráadásul bizonyos anyagcsere-betegségek, például a cukorbetegség tovább akadályozhatja a gyógyulás folyamatát.
A nehezen gyógyuló sebek mézzel történő kezelésének sikere sok tényezőnek köszönhető. Nagy cukortartalma miatt valamennyi mézfajta gátolja a baktériumok szaporodását. Ha a sérülésre mézet kenünk, a benne lévő cukor kiszívja a sebből a vizet, és ezáltal táptalajt veszítenek. A másik fontos elem a méz savtartalma. A legtöbb baktérium a lúgos környezetet szereti, a méz pH értéke azonban erősen savas. Sok olyan mikroorganizmus létezik, amely nem viseli el az ennyire savas környezetet, ráadásul a savas közeg a hegesedés folyamatát is elősegíti. Klinikai tesztek kimutatták, hogy a mézzel kezelt sebek átlagosan 6-10 nap alatt sterillé válnak.
De a méznek nemcsak a baktériumölő, hanem a gyulladáscsökkentő hatása is segíti a sebek gyógyulását. Ennek hátterében a flavonoidok állnak, amelyek csökkentik a kivörösödés és a duzzadás mértékét anélkül, hogy az egészséges szövetben kárt tennének, valamint serkentik az új erek és szövetek kialakulását.
Sokszor megfigyelték már, hogy a mézzel kezelt sérülésekből hamarabb szívódik fel a genny, gyorsabban tűnik el a var és az elhalt szövet, valamint csekélyebb a hegesedés, mint a hagyományos sebellátás esetében. A mézes sebkezelés azonban csak akkor lehet hatásos, ha a méz nem szenvedett hőkárosodást korábban.

Hozzájárul-e a méz a köszvény kialakulásához?
Elterjedt tévhit, hogy a méz elősegíti a köszvény kialakulását.
A köszvény olyan anyagcsere-betegség, amelynek kialakulása jórészt örökletes hajlamra vezethető vissza. A kór kitörésének kiváltó oka gyakran a purinokban gazdag étrend. A purinok főleg állati eredetű élelmiszerekben, valamint hüvelyesekben előforduló fehérje-alkotóelemek.
A méz nem tartalmaz purinokat, és semmiféle hatása sincs a betegség kitörésére és lefolyására. Köszvényes roham esetén a bőséges folyadékbevitel a legfontosabb, és a tartózkodás a zsíros halak és húsok fogyasztásától.


Mikor milyen mézfajta ajánlott?
  • Repceméz:  savérzékenység, gyomor- és bélgyengeség
  • Vegyes virágméz: székrekedés, gyulladások, fájdalmak
  • Hársméz: légúti fertőzések
  • Akác-, gesztenyeméz: a cukoranyagcsere tehermentesítése
  • Édes-harmat méz (fenyőmézek, erdei méz) Ásványianyag-hiány, vérszegénység, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére
 

Népszerű bejegyzések az elmúlt 7 napban

Népszerű bejegyzések az utolsó 30 napban

Népszerű bejegyzések minden időpontban